111. $$^n{C_{r - 1}} = 36,{\,^n}{C_r} = 84$$     and $$^n{C_{r + 1}} = 126,$$   then $$r$$ is:

A 1
B 2
C 3
D None of these.
Answer :   3
Discuss Question

112. Four couples (husband and wife) decide to form a committee of four members. Find the number of different committees that can be formed in which no couple finds a place.

A 12
B 14
C 16
D 24
Answer :   16
Discuss Question

113. The number of non-negative integral solutions of $$a + b + c + d = n,n \in N,$$     is

A $$^{n + 3}{P_2}$$
B $$\frac{{\left( {n + 1} \right)\left( {n + 2} \right)\left( {n + 3} \right)}}{6}$$
C $$^{n - 1}{C_{n - 4}}$$
D None of these
Answer :   $$\frac{{\left( {n + 1} \right)\left( {n + 2} \right)\left( {n + 3} \right)}}{6}$$
Discuss Question

114. From 4 gentlemen and 6 ladies a committee of five is to be selected. The number of ways in which the committee can be formed so that gentlemen are in majority is

A 66
B 156
C 60
D None of these
Answer :   66
Discuss Question

115. A debate club consists of 6 girls and 4 boys. A team of 4 members is to be selected from this club including the selection of a captain (from among these 4 memorise) for the team. If the team has to include at most one boy, then the number of ways of selecting the team is

A 380
B 320
C 260
D 95
Answer :   380
Discuss Question

116. In a plane there are two families of lines $$y = x + r, y = - x + r,$$     where $$r \in \left\{ {0,1,2,3,4} \right\}.$$    The number of squares of diagonals of the length 2 formed by the lines is

A 9
B 16
C 25
D None of these
Answer :   9
Discuss Question

117. In a polygon no three diagonals are concurrent. If the total number of points of intersection of diagonals interior to the polygon be 70 then the number of diagonals of the polygon is

A 20
B 28
C 8
D None of these
Answer :   20
Discuss Question

118. If $$\frac{2}{{9!}} + \frac{2}{{3!7!}} + \frac{1}{{5!5!}} = \frac{{{2^a}}}{{b!}},$$     where $$a,b \in N,$$   then the ordered pair $$\left( {a,b} \right)$$  is

A $$\left( {9,10} \right)$$
B $$\left( {10,9} \right)$$
C $$\left( {7,10} \right)$$
D $$\left( {10,7} \right)$$
Answer :   $$\left( {9,10} \right)$$
Discuss Question

119. $$f:\left\{ {1,2,3,4,5} \right\} \to \left\{ {1,2,3,4,5} \right\}$$       that are onto and $$f\left( i \right) \ne i,$$   is equal to

A 9
B 44
C 16
D None of these
Answer :   44
Discuss Question

120. Consider $$n$$ points in a plane no three of which are collinear and the ratio of number of hexagon and octagon that can be formed from these $$n$$ points is $$4 : 13$$  then find the value of $$n.$$

A 14
B 20
C 28
D None of these
Answer :   20
Discuss Question


Practice More MCQ Question on Maths Section